Oma blogiurani. Miten olen kehittynyt bloggaajana?

Oman blogiurani aloituksesta tulee lähivuosina kuluneeksi jo huikeat kymmenen vuotta. Ensimmäisen blogin perustin ollessani peruskoulun kahdeksannella luokalla. Vuosi taisi olla 2010 tai 2011. Ensimmäinen blogini ei ole olemassa enää edes arkistojeni kätköissä, mutta muistan edelleen millainen se oli. Nykyisellä blogitermistöllä se voitaisiin luokitella lifestyleblogien joukkoon, sillä se käsitteli elämääni, kuitenkaan keskittymättä mihinkään tiettyyn kategoriaan. Kirjoittaessani ensimmäistä blogiani blogimaailma oli kokonaisuudessaan hyvin erilainen nykyiseen verrattuna. Kuvat otettiin peilin kautta pokkarikameralla, ulkoasu valittiin Blogger.com:in valmiiden vaihtoehtojen pohjalta ja blogiin jaettiin linkkiä Demi.fi:n keskustelupalstalla. Muistan ensimmäisen kamerani olleen 8:lla megapixelillä varustettu, eikä se sisältänyt mitään ylimääräisiä toimintoja. Myöhemmin sain isältäni lahjaksi Nikonin 300 euron järjestelmäkameran, joka kulki mukanani monta vuotta.

Kasvaessani myös blogini kasvoi ja kehittyi. Sekalainen blogini alkoi pian löytää omaa suuntaansa ja kehittyi enemmän kauneuteen ja muotiin painottuvaksi. Koin kyseiset aiheet itselleni kaikista mieluisimmaksi kirjoittaa. Nykyään en välttämättä kirjoittaisi enää puhtaasti muotiin painottuvaa blogia, sillä en koe sitä enää samalla tavalla omakseni. Aikoinaan se kuitenkin avasi itselleni monia uusia ovia, kehitti suomen- ja englannintaitoani, opetti minut käyttämään kuvanmuokkausohjelmia ja koodaamaan myös hieman ulkoasuja. Koen blogin olleen yksi syy siihen, miksi menestyin mm. koulussa hyvin äidinkielessä ja myöhemmin työelämässä olen saanut hoidettavakseni somea ja graaffisia töitä.

Nykyinen blogini eroaa hyvin vahvasti aikaisemmin kirjoittamistani blogeista. Ne ovat käsitelleet melko kepeitäkin aiheita ja ovat pääasiassa keskittyneet omaan elämääni. Nora Adler -blogia sen sijaan pidän osittain omana ”käyntikorttinani” ja työkaluna antaa inspiraatiota muille bloggaajille ja sosiaalisen median käyttäjille. Ennen blogini perustamista olin jo kauan pyöritellyt ideaa blogista, joka keskittyisi bloggaamiseen ja someen. Kun itse aikoinani aloitin blogin kirjoittamisen, olisin kaivannut apua, ohjeistusta ja vinkkejä kokeneemmilta tekijöiltä. Nyt monen vuoden jälkeen haluan itse jakaa tietouttani aloitteleville ja miksei kokeneemmillekin bloggaajille.

Koen blogimaailman muuttuneen hyvin paljon aloitusvuosistani. Blogit ovat nykyään todella laadukkaita. Kuvat ovat ammattimaisesti otettuja, päivitystahti on aktiivista ja monet bloggaavat ammatikseen. 2010-luvun alussa se ei vielä ollut niin yleistä. Vaikka oma bloginikin on vuosien varrella muuttunut, yksi asia on pysynyt samana: oma intohimoni kirjoittamista kohtaan. Vaikka taitoni eivät nuorempana olleet mitkään hirveän hyvät, panostin blogiini kuitenkin niin paljon kuin vain kykenin. Vaikka itselläni on bloggaamisuraa jo takana, en kuitenkaan koe itsekään vielä osaavani läheskään kaikkea. Blogimaailma kehittyy jatkuvasti ja minä myös sen mukana.

8 Comments

 1. Vastaa

  Mira / Blinger shimmer -blogi

  18/08/2019

  Kiva lukea historiastasi bloggaajana 🙂

  • Vastaa

   Nora Adler

   20/08/2019

   Kiitos!

 2. Vastaa

  tuulanneli

  18/08/2019

  Blogimaailma on todellakin muuttunut vuosien saatossa. Minusta on upeaa, että niin moni taitava ja ammattitaitoinen bloggari on pystynyt kehittämään itselleen ammatin tästä.

  • Vastaa

   Nora Adler

   20/08/2019

   Suomessa on todella monia blogeja, joita olen alkanut seurata silloin, kun kirjoittajat eivät kirjoittaneet niitä vielä ammatikseen 🙂

 3. Vastaa

  Melissa Laitakari

  19/08/2019

  Blogi muuttuu useasti oman elämäntilanteen mukaan. Näin kävi myös minun blogille.

  • Vastaa

   Nora Adler

   20/08/2019

   Näin se on! Elämäntilanteen muuttuessa myös omat mielenkiinnon kohteet saattavat vaihtua 🙂

 4. Vastaa

  Mari

  20/08/2019

  Mielenkiintoinen postaus, pisti taas miettimään myös omaa blogitaivalta :). Mun alku oli hyvin samankaltainen kuin sun, hieman vanhemmalla iällä vaan.

  • Vastaa

   Nora Adler

   20/08/2019

   Kiitos! On hienoa, että monet ovat pysyneet bloggauksen parissa moniakin vuosia 🙂

LEAVE A COMMENT