Viisi vinkkiä blogin kehittämiseen

Jokainen bloggaaja varmasti tähtää laadukkaaseen, monipuoliseen ja mielenkiintoa herättävään blogiin. Laadukas ja viimeistelty blogi ylläpitää lukijoiden mielenkiintoa ja luo ammattimaisen kuvan bloggaajasta. Vaikka bloggaaminen olisikin harrastuspohjaista, sitä kannattaa silti pyrkiä kehittämään. Oman itsensä haastaminen ja kehittäminen tuottaa jo lyhyessäkin ajassa tuloksia. On palkitsevaa nähdä, kuinka oma työskentely ja vaivannäkö näkyvät blogissa ja sen kehityksessä. Tähän postaukseen olen koonnut teille viisi vinkkiä, joilla blogiaan voi lähteä kehittämään. Noudatan itsekin näitä viittä ohjenuoraa, sillä pelkästään jo näiden avulla pääsee todella pitkälle. Jos olet vasta aloittamassa blogiuraasi, kannattaa myös perehtyä postaukseeni blogin perustamisesta. Kyseisessä postauksessa annan viisi vinkkiä, joilla pääset bloggaamisessa hyvin alkuun.

1. Täytyykö blogilla olla yksi painopiste?

Blogin ei välttämättä tarvitse keskittyä ainoastaan yhteen asiaan. Vaikka lukijoidenkin ajatteleminen on hyväksi, tärkeintä on kuitenkin kirjoittaa asioista joista itse pitää. Kukaan ei jaksa kauaa ylläpitää mielenkiintoa asiaan, josta ei itse pidä. Siksi kirjoittamisen mielekkyys onkin tärkein asia bloggaamisessa. Blogin aihepiiriä voi lähteä pohtimaan esimerkiksi oman työn, harrastuksen tai muiden mielenkiinnon kohteiden kautta. Jos pidät ruuanlaitosta ruokablogi voisi olla hyvä idea. Jos taas olet intohimoinen elokuvien ystävä, miten olisi elokuva-arvosteluihin keskittyvä blogi? Blogin ei kuitenkaan tarvitse rajoittua ainoastaan yhteen kategoriaan. Tarkkaan rajatulla aiheella voi kuitenkin olla helpompi kiinnittää tietyn lukijakunnan mielenkiinto. Painopistettä miettiessä kannattaa muistaa lause: vain oma mielikuvituksesi on rajana!

2. Mihin blogi kannattaa perustaa?

Blogia pitääkseen ei tarvitse maksaa vuosittaisia maksuja omasta verkkotunnuksesta. Alkuun pääsee helposti perustamalla blogin ilmaisia palveluita tarjoavalle sivustolle. Vaihtoehtoja on monia. Mahdollisuuden blogin perustamiseen tarjoavat esimerkiksi Blogger, Nouw ja WordPress. Jokaisella sivustolla on hieman erilaiset käyttöliittymät, mutta jokainen on melko helppokäyttöinen. Oma suosikki löytyy kokeilemalla. Kannattaa tutustua mahdollisimman moneen eri palveluun ja lukea käyttäjien kokemuksia niistä. Blogin voi myöhemmin sisältöineen päivineen siirtää omalle verkkotunnukselle. Verkkotunnukset eivät ole hirveän kalliita ja niitä on mahdollista saada ostettua jo parin kymmen euron vuosihintaan.

3. Entä jos en osaa tehdä ulkoasuja?

Blogatakseen ei todellakaan tarvitse olla koodamisen huippulahjakkuus. Monet palvelut tarjoavat omia valmiita ulkoasujaan, joita käyttäjä pystyy muokkamaan helposti mieleisekseen. Netistä löytyy myös monia erilaisia verkkosivuja, jotka ovat koonneet yhteen joko ilmaisia tai maksullisia ulkoasuja. Useisiin pohjiin käyttäjä pystyy itse myös tekemään muutoksia halutessaan. Usein ostetuissa vaihtoehdoissa on mahdollisuus myös ulkoasun asennukseen, jolloin bloggaajan ei itse sitä tarvitse blogiinsa asentaa. Asennus maksaa yleensä erikseen muutamia kymmeniä euroja.

Jos haluat itse opetella muokkaamaan blogisi ulkoasua, netistä löytyy valtavasti erilaisia ohjeita siihen. Youtube- ja blogimaailma ovat täynnä vinkkejä. Vaikka ajatus koodaamisesta saattaa vaikuttaa pelottavalta, peurusasetukset ovat melko yksinkertaisia. Alku oli itsellänikin melko haastava, mutta mitä enemmän perehdyin muokkausmahdollisuuksiin, sitä helpommaksi se kävi. Itse usein vieläkin hankin valmiin ulkoasun ja muokkaan sitä omiin tarpeisiini.

4. Täytyykö blogin olla heti ammattimainen?

Vastaus: Ei tarvitse, ellet itse niin halua. Ammattimaisuus ja kirjoittamisen hauskuus eivät sulje toisiaan missään nimessä pois, mutta aluksi kannattaa keskittyä löytämään omat rytmit bloggaamisessa. Kun harrastuksessa on päässyt hyvin alkuun, voi alkaa miettiä tarkemmin ammattimaisuutta ja sitä, kuinka sen haluaa näkyvän omassa blogissaan. Usein ammattimaiset blogit saavat osakseen myös kritiikkiä. Osa lukijoista voi pitää blogia liian pinnallisena ja haluaisivat nähdä enemmän syvyyttä sisällössä. Blogi voi kuitenkin olla samanaikaisesti myös ammattimainen ja syvällinen.

Olen itse tehnyt muutama vuosi sitten kandidaatin tutkielman muotiblogien ammattimaistumisesta ja siihen vaikuttavista asioista. Hyväksi ohjenuoraksi ammattimaiseen blogiin voin antaa muutaman asian: laadukkaat kuvat, mielenkiintoinen teksti, aktiivinen postaustahti ja kiinnostava kirjoittaja. Ei ole kuitenkaan tiettyjä asioita, jotka tekisivät blogista kuin blogista ammattimaisen. Millä tahansa blogilla on mahdollisuus menestyä ja tienata. Itsensä kannustaminen on aina hyvä asia ja parempaan lopputulokseen saa pyrkiä.

5. Mistä saan lukijoita?

Bloggaus on parhaimmillaan hyvin vuorovaikutteista ja sillä voidaan laajassakin mittakaavassa saada aikaan keskustelua. Lukijat ovat avainasemassa vuorovaikutteisen blogin luonnissa. Suomessa on tuhansia blogeja, joten kilpailu alalla on todella kovaa. Harva lukija löytää blogiin itse, joten bloggaajan kannattaa yrittää ohjata lukijavirtoja sivustolleen. Tässä vaiheessa kehiin astuu mainostaminen ja markkinointi, jotka ovat ratkaisevassa asemassa blogin menestyksessä. Mainostamalla blogia, lukijat löytävät paikalle. Kannattaa kuitenkin muistaa se, etteivät lukijat ja niiden määrä ole kaikki kaikessa. Bloggaamisen tulisi ensisijaisesti lähteä omasta intohimosta, eikä haaveesta saavuttaa heti mahdollisimman suuri menestys.

Rahan avulla ostettu näkyvyys on yksi tehokas keino saada blogiin kävijävirtaa, mutta se ei ole ainoa keino. Aluksi kannattaa liittyä erilaisiin bloggaajien facebook -ryhmiin, kommentoida muiden blogitekstejä, tehdä blogille omat käyttäjät sosiaalisiin medioihin ja osallistua esimerkiksi bloggaamiseen liittyviin keskusteluihin foorumeilla. Blogimarkkinoinnin keinot ovat valtavat ja jokainen löytää varmasti oman suosikkinsa kokeilemisen kautta. Kannatta myös lisätä blogikirjoituksiin mahdollisuus jakaa niitä helppojen jakonappuloiden avulla. Lukijat, jotka pitävät tekstistäsi usein myös jakavat sitä omissa kanavissaan. Tällöin blogi saa kävijävirtaa myös lukijan kontakteista.

8 Comments

 1. Vastaa

  Mira / Blinger shimmer -blogi

  31/07/2019

  Hyviä vinkkejä varsinkin blogin perustamista suunnittelevalle 🙂

  • Vastaa

   NoraAdler

   02/08/2019

   Kiitos!

 2. Vastaa

  Pirkko / Meriharakka

  31/07/2019

  Hyviä vinkkejä. Itsekin olen jonkin verran kirjoittanut myös juttuja muiden bloggaajien iloksi, esimerkiksi tämän: https://meriharakka.net/2018/05/15/nain-blogijuttumme-syntyvat/

  • Vastaa

   NoraAdler

   02/08/2019

   Kiitos! Lukijoiden toiveiden kuunteleminen on aina positiivinen asia :). Postaukseksi vaikuttaa mielenkiintoiselta!

 3. Vastaa

  Marianne

  01/08/2019

  Hyvä postaus aloittelevalle bloggaajalle! 🙂

  • Vastaa

   NoraAdler

   02/08/2019

   Kiitos!

 4. Vastaa

  Hengittävää elämää etsimässä-blogi

  01/08/2019

  Kiitos Nora hyvistä vinkeistä 😊

  • Vastaa

   NoraAdler

   02/08/2019

   Kiitos!

LEAVE A COMMENT