Aiheuttaako some stressiä?

Sosiaalinen media on nykyään todella vahvasti läsnä ihmisten arjessa. Jos ei tietokone, niin kännykkä ainakin kulkee päivittäisessä elämässä jatkuvasti mukana. Voin valehtelematta itse ainakin myöntää käyttäväni somea päivässä monia tunteja. Vapaa-ajan somekäytön lisäksi opiskelen myös alaa, joka keskittyy hyvin pitkälti sosiaalisen mediaan, peleihin ja internettiin, sekä niiden ilmiöihin. Vaikka some liittyy elämääni huomattavasti, välillä se on aiheuttanut myös valtavasti stressiä. Tuntuu, että nykyisin nuorilta jopa jossain määrin odotetaan somessa aktiivisuutta. Se on oudompaa jos ihminen ei ole Instagramissa tai Facebookissa kuin se että hän on.

Seuraan somessa hyvin laidasta laitaan erilaisia tilejä. Instagram feediini mahtuvat niin loma-, ruoka-, taide- ja musiikkitilitkin. Seuraan Instagramissa huimaa 996:ta eri tiliä. Määrä on valtavan suuri. Todennäköisesti joukossa on valtava määrä myös epäaktiivisia tilejä. Usein puhutaan someahdistuksesta, joka saa alkunsa toisten tilien seuraamisesta. Omia kuvia saatetaan verrata toisten kuviin, jolloin ahdistus kasvaa entisestään. Instagram on täynnä täydellisiä kuvia lomista, asunnoista, ihmisistä ja vaatteista. On ymmärrettävää, että nämä aiheuttavat jossain määrin ahdistusta ja jopa kateutta. Helposti toisten tuottamaa sisältöä alkaa verrata myös omaan sisältöön. Somessa liikkuessa kannattaa aina pitää takaraivolla muistutus siitä, että elämä kuvien takana ei välttämättä ole täydellistä. Usein ihmiset julkaisevat omasta mielestään parhaat otokset ja tapahtumat elämästään, ja jättävät kaikista arkisimmat osat pois.

Tunnistan myös itseni edellä mainitusta kuvauksesta. Muistan nuorempana verraaneeni omaa sisältöäni erittäin vahvasti muiden tuottamaan sisältöön. Koin todella suurta stressiä siitä, että julkaisemani sisältö oli omasta mielestäni täydellistä. Saatoin käyttää tunnin yhden Instagram-kuvan ottamiseen ja muokkaamiseen, eikä se silti ollut välttämättä mielestäni tarpeeksi hyvä. Sommittelin myös feed:ini täydelliseksi ja harkitsin tarkkaan missä järjestyksessä kuvat julkaisin, jotta ne näyttivät yhdessä mahdollisimman hyvältä. Ulkoapäin katsottua oma elämänikin saattoi näyttää kuvien perusteella täydelliseltä, vaikkei se sitä todellakaan ollut. Täydellisyyden tavoittelu aiheutti itsessäni huomattavasti stressiä ja epäilyksiä itseäni kohtaan. Miksei oma elämäni ollut samanlaista kuin muiden?

Nykyään voin onnekseni jo sanoa päässeeni suurimmasta someahdistuksesta eroon. Someahdistuksesta eroon pääseminen on kylläkin vaatinut paljon töitä ja armollisuutta itseäni kohtaan. Vietän edelleen paljon aikaa erilaisissa palveluissa, mutten ota niiden päivittämisestä stressiä. Ennen pyrin päivittämään Instagramiin kuvia jopa joka toinen päivä, nyt päivitän silloin kun itsestäni siltä tuntuu. Viimeksi olen tainnut julkaista kuvan alkuvuodesta. Koen oppineeni viimeisen vuoden aikana somesta enemmän kuin mitä olen oppinut koskaan ennen, vaikka olen viettänyt aikaa internetissä jo lapsesta asti. Some on niin monipuolinen käsite, että sen alle mahtuu vaikka ja mitä. Siihen voi suhtautua monella eri tavalla, jolloin se voi olla mukava vapaa-ajanviihdyke tai ahdistava stressinaiheuttaja. Itse koen ensimmäisen vaihtoehdon paljon paremmaksi.

Some tulee varmasti olemaan jatkossakin erittäin suuressa osassa elämääni sekä töiden että vapaa-ajan puolesta. Ammattihaaveeni keskittyvät edelleen vahvasti markkinoinnin/viestinnän pariin, vaikka someahdistus uhkaa edelleen välillä nostaa päätään. Tärkeintä on kuitenkin oman somekäytön hallitseminen niin että se ei riistäydy käsistä. Tietysti pyrin yhä tuottamaan mahdollisimman laadukasta ja myös itseäni miellyttävää sisältöä omiin kanaviini, mutten halua ottaa siitä ylimääräistä stressiä. Some on valtava inspiiraation ja myös tiedon lähde ainakin itselleni, joten miksi tekisin sen käyttämisestä vaikeaa.

Oletteko te joskus kokeneet stressiä sometilien päivittämisestä? Entä miten suhtaudutte someen tällä hetkellä?

8 Comments

 1. Vastaa

  Melissa Laitakari

  23/07/2019

  Oon vähän semmoinen, että jos some maailma alkaa jollain tapaa ärsyttämään tai stressaamaan, niin se kertoo mulle vaan siitä, että olen sometellut ihan liikaa ja on aika sulkea toosat ja lähteä lenkille…

  • Vastaa

   NoraAdler

   29/07/2019

   Tuo vaikuttaa hyvältä taktiikalta!

 2. Vastaa

  Marjo

  25/07/2019

  Hyvää pohdintaa somesta. Itselleni some ei kyllä aiheuta mitään sydämen tykytyksiä päivittämisen osalta. Some on tullut jäädäkseen ja sitä vastaan ei voi taistellakaan mutta en kyllä ota siitä ihan hirveitä paineita. Totta kai blogi päivittyy ja sometilit mutta ei ”hysteerisesti” ja hauskalla, rennolla tavalla.
  Tiedän ystäväpiiristä ihmisiä, jotka saattavat ottaa sitä ”täydellistä IG-kuvaa” monta tuntia. Oma hermo ei kestäisi moista 😀

  • Vastaa

   NoraAdler

   29/07/2019

   Some tuo valtavasti myös positiivisia asioita elämään! Nykyisin olen kanssasi samaa mieltä, liiallinen stressi somesta aiheuttaa vain harmia

 3. Vastaa

  Diiskuneiti

  26/07/2019

  Instagramin algoritmi on nykyään niin masentavaa, että en ole jaksanut enään panostaa 100%. Heti kun lopetin ns. panostamisen niin seuraajamäärät ovat kasvaneet. Ehkä sliipatut kuvat vs. arkiset jutut voittavat, joka on vähentänyt somestressiä, kaikki ei tarvitse olla enään niin siloiteltua ja tekemällä tehtyä 🙂

  • Vastaa

   NoraAdler

   29/07/2019

   Itsekin olen hieman pettynyt noihin ig:n nykyisiin algoritmeihin. On mukava huomata, että vaikka aina ei jaksaisikaan panostaa, niin silti ihmisiä kiinnostaa 🙂

 4. Vastaa

  Hengittävää elämää etsimässä-blogi

  27/07/2019

  Kiitos bloggauksestasi, tärkeä ja ajankohtainen aihe! Tunnistan someahdistuksen, minulla siihen on auttanut puhelimettomat ja somettomat päivät 😊

  • Vastaa

   NoraAdler

   29/07/2019

   Kiitos! Välillä on mukavaa viettää aikaa myös ilman somea 🙂

LEAVE A COMMENT