Viisi kysymystä blogin perustamisesta

Blogin perustaminen on aina hauskaa ja mielenkiintoista, mutta joskaan ei aina täysin yksinkertaista. Välillä aihepiirin, blogialustan, ulkoasun ja välineistön valitseminen saattaa osoittautua hankalaksi. Muistan itsekin ensimmäisinä bloggaajavuosinani tuskailleeni edellä mainittujen asioiden kanssa. Aluksi ajattelin, että blogini tulee olla tietynlainen, jotta se olisi mielenkiintoinen. Vuosien kuluessa olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, että kaikista tärkeintä blogin kirjoittamisessa on oma intohimo ja halu toteuttaa sisältöä. Ei ole olemassa tiettyä ohjenuoraa siihen, millainen blogin tai bloggaajan kuuluisi olla. Jokainen blogi on omanlaisensa ja kirjoittajansa näköinen. Täydellisen jokaiseen tilanteeseen sopivan bloggaajan ohjekirjan luominen olisi melko mahdotonta.

Tässä tekstissä jaan vastauksen viiteen kysymykseen, joiden kanssa itsekin pähkäilin blogia aloittaessani. Toivon näistä olevan hyötyä teille, joita bloggaamisen aloittaminen kiinnostaa. Tärkeintä on kuitenkin bloggaamisen hauskuus ja oma motivaatio. Näistä vinkeistä saattaa olla kuitenkin hyötyä silloin, kun et itse oikein tiedä mistä blogin perustaminen kannattaa aloittaa. Kannattaa myös lukaista tämä postaus läpi, vaikka kirjoittaisitkin jo blogia. Aina voi oppia jotakin uutta!

1. Täytyykö blogilla olla yksi painopiste?

Blogin ei välttämättä tarvitse keskittyä ainostastaan yhteen asiaan. Vaikka lukijoidenkin ajatteleminen on hyväksi, tärkeintä on kuitenkin kirjoittaa asioista joista itse pitää. Kukaan ei jaksa kauaa pitää yllä mielenkiintoa asiaan, josta ei itse pidä. Siksi kirjoittamisen mielekkyys onkin tärkein asia bloggaamisessa. Blogin aihepiiriä voi lähteä pohtimaan esimerkiksi oman työn, harrastuksen tai muiden mielenkiinnon kohteiden kautta. Jos pidät ruuanlaitosta ruokablogi voisi olla hyvä idea. Jos taas olet intohimoinen elokuvien ystävä, miten olisi elokuva-arvosteluihin keskittyvä blogi? Blogin ei kuitenkaan tarvitse rajoittua ainoastaan yhteen kategoriaan. Tarkkaan rajatulla aiheella voi kuitenkin olla helpompi kiinnittää tietyn lukijakunnan mielenkiinto. Aihetta ajatellessa kannattaa muistaa lause: vain oma mielikuvituksesi on rajana!

2. Mihin blogi kannattaa perustaa?

Blogia pitääkseen ei tarvitse maksaa vuosittaisia maksuja omasta verkkotunnuksesta. Alkuun pääsee helposti perustamalla blogin ilmaisia palveluita tarjoavalle sivustolle. Vaihtoehtoja on monia. Mahdollisuuden blogin perustamiseen tarjoavat esimerkiksi Blogger, Nouw ja WordPress. Jokaisella sivustolla on hieman erilaiset käyttöliittymät, mutta jokainen on melko helppokäyttöinen. Oman suosikki löytyy kokeilemalla. Kannattaa tutustua mahdollisimman moneen eri palveluun ja lukea käyttäjien kokemuksia niistä. Blogin voi myöhemmin sisältöineen päivineen siirtää omalle verkkotunnukselle. Ne eivät ole hirveän kalliita ja niitä on mahdollista saada ostettua jo parin kymmen euron vuosihintaan.

3. Entä jos en osaa tehdä ulkoasuja?

Blogatakseen ei todellakaan tarvitse olla koodamisen huippulahjakkuus. Monet palvelut tarjoavat omia valmiita ulkoasujaan, joita käyttäjä pystyy muokkamaan helposti mieleisekseen. Netistä löytyy myös monia erilaisia verkkosivuja, jotka ovat koonneet yhteen joko ilmaisia tai maksullisia ulkoasuja. Esimerkkinä voisin antaa sivuston nimeltä gooyaabitemplates.com, josta löytyy kymmeniä ellei satoja erilaisia ulkoasuja. Useisiin pohjiin käyttäjä pystyy itse myös tekemään muutoksia halutessaan. Usein ostetuissa vaihtoehdoissa on mahdollisuus myös ulkoasun asennukseen, jolloin bloggaajan ei itse sitä tarvitse blogiinsa asentaa.

Jos haluat itse opetella muokkaamaan blogisi ulkoasua, netistä löytyy valtavasti erilaisia ohjeita siihen. Vaikka ajatus saattaa vaikuttaa pelottavalta, peurusasetukset ovat melko yksinkertaisia. Alku oli itsellänikin melko haastava, mutta mitä enemmän perehdyin muokkausmahdollisuuksiin, sitä helpommaksi se kävi. Itse usein vieläkin hankin valmiin ulkoasun ja muokkaan sitä omiin tarpeisiini.

4. Täytyykö blogin olla heti ammattimainen?

Vastaus: Ei tarvitse, ellet itse niin halua. Ammattimaisuus ja kirjoittamisen hauskuus eivät sulje toisiaan missään nimessä pois, mutta aluksi kannattaa keskittyä löytämään omat rytmit bloggaamisessa. Kun harrastuksessa on päässyt hyvin alkuun, voi alkaa miettiä tarkemmin ammattimaisuutta ja sitä, kuinka sen haluaa näkyvän omassa blogissaan. Usein ammattimaiset blogit saavat osakseen myös kritiikkiä. Osa lukijoista voi pitää blogia liian pinnallisena ja haluaisivat nähdä enemmän syvyyttä sisällössä. Blogi voi kuitenkin olla samanaikaisesti myös ammattimainen ja syvällinen.

Olen itse tehnyt muutama vuosi sitten kandidaatin tutkielman muotiblogien ammattimaistumisesta ja siihen vaikuttavista asioista. Hyväksi ohjenuoraksi ammattimaiseen blogiin voin antaa muutaman asian: laadukkaat kuvat, mielenkiintoinen teksti ja kiinnostava kirjoittaja. Ei ole kuitenkaan tiettyjä asioita, jotka tekisivät blogista kuin blogista ammattimaisen. Millä tahansa blogilla on mahdollisuus menestyä ja tienata. Itsensä kannustaminen on aina hyvä asia ja parempaan lopputulokseen saa pyrkiä.

5. Mistä saan lukijoita?

Bloggaus on parhaimmillaan hyvin vuorovaikutteista ja sillä voidaan laajassakin mittakaavassa saada aikaan keskustelua. Lukijat ovat avainasemassa vuorovaikutteisen blogin luonnissa. Suomessa on tuhansia bloggaajia, joten kilpailu alalla on todella kovaa. Harva lukija löytää blogiin itse, joten bloggaajan kannattaa yrittää ohjata lukijavirtoja sivustolleen. Tässä vaiheessa kehiin astuu mainostaminen ja markkinointi, jotka ovat ratkaisevassa asemassa blogin menestyksessä. Mainostamalla blogia, lukijat löytävät paikalle. Kannattaa kuitenkin muistaa se, etteivät lukijat ja niiden määrä ole kaikki kaikessa. Bloggaamisen tulisi ensisijaisesti lähteä omasta intohimosta, eikä haaveesta saavuttaa heti mahdollisimman suuri menestys.

Rahan avulla ostettu näkyvyys on yksi tehokas keino saada blogiin kävijävirtaa, mutta se ei ole ainoa keino. Kannattaa liittyä erilaisiin bloggaajien facebook -ryhmiin, kommentoida muiden blogitekstejä, tehdä blogille omat käyttäjät sosiaalisiin medioihin ja osallistua esimerkiksi keskusteluihin foorumeilla. Blogimarkkinoinnin keinot ovat valtavat ja jokainen löytää varmasti oman suosikkinsa kokeilemisen kautta. Kannatta myös lisätä blogikirjoituksiin mahdollisuus jakaa niitä helppojen jakonappuloiden avulla. Lukijat, jotka pitävät tekstistäsi usein myös jakavat sitä omissa kanavissaan. Tällöin blogi saa kävijävirtaa myös lukijan kontakteista.

8 Comments

 1. Vastaa

  Melissa Laitakari

  02/08/2019

  Itselläni oli aika selvää tuossa 2011 kun blogi siirtyi bloggeriin, että pitäydyn vain käsityön maailmassa. Noh, minut tuntien se ei vaan onnistunut 🙂 Mielestäni punainen lanka pitää olla, vaikka ei olisi sitä yhtä aihetta, josta kirjottaa. Lukijat pysyy silloin paremmin kartalla.

  • Vastaa

   Nora Adler

   03/08/2019

   Itsekin olen kokenut monesti tuon saman, että aihealue lähtee huomaamatta laajenemaan. Tuo punainen lanka on hyvä pointti! Lukijat saa paremmin pidettyä mukana, jos edes hieman rajaa bloginsa aihealuetta :).

 2. Vastaa

  Helena

  04/08/2019

  Kiitos että jaat ideoistasi tuoreille ja vanhemmille blogeille. Näistä on aina hyötyä kaikille.

  • Vastaa

   Nora Adler

   04/08/2019

   Kiitos!

 3. Vastaa

  Jasuu-

  04/08/2019

  Todella kiinnostava postaus! Mielenkiinto säilyi, ihana blogi sulla!!

  • Vastaa

   Nora Adler

   06/08/2019

   Kiitos!♥

 4. Vastaa

  Satu - Tsajut

  05/08/2019

  Tämmöisen postauksen olisin halunnut lukea aloittaessani bloggaamista 😊

  • Vastaa

   Nora Adler

   06/08/2019

   Kiitos paljon!

LEAVE A COMMENT