Matkalla kohti unelma-alaa

Pienenä unelma-ammattini vaihtui jatkuvasti. Yhtenä päivänä halusin olla aikuisena eläinlääkäri, yhtenä kaupankassa ja toisinaan myös ratsastuksenopettaja. Mikään näistä ei lopulta päätynyt toteen ja vielä lukion lopullakaan minulla ei ollut mitään hajua, mitä haluaisin valmistumisen jälkeen tehdä. Ajattelin todella kauan haluavani kouluttatua taidealalle, mutta päädyin kuitenkin lopulta pitämään taiteen ainoastaan omana vapaa-ajan harrastuksenani. Yhteishakupäivänä päätinkin noin 15 minuutin miettimisen jälkeen hakea opiskelemaan yliopistoon kulttuurialaa humanistiseen tiedekuntaan. En koskaan ollut ajatellut opiskelevani yliopistossa, mutta syksyn tullen löysinkin itseni Porin yliopistokeskuksesta, kauniista vanhasta puuvillatehtaasta. Koen olevani siinä onnekas, että vanhempani eivät ole koskaan painostaneet minua kohti mitään tiettyä alaa. Olen aina saanut itse valita, mihin kouluttaudun. He aina sanoivat, että valitse mielummin intohimosi kuin raha.

Kulttuurialalla töitä saa olla välillä etsimässä kissojen ja koirien kanssa, jonka tiesin jo hakiessani kouluun. Erästä kurssiopettajaani lainatakseni: ”Kukaan ei tee tätä rahan, vaan intohimon takia”. Muistan edelleen sen päivän, kun puhelimeni soi keväällä 2018 ja minulle kerrottiin, että olen saanut kesätyön museosta. Puhelimen suljettuani hypin riemusta ja laitoin heti viestiä vanhemmilleni. Ensimmäinen vuoteni museossa tuli muutama päivä sitten täyteen ja tiistaina aloitin toisen museokesäni. Koen olevani todella onnekas, sillä saan työskennellä kaupungin kauneimmissa rakennuksissa yhdessä aivan huipun työporukan kanssa.

Museossa työskentelyssä parasta on se, ettei koskaan voi tietää mitä päivä tuo tullessaan. Jokainen työpäiväni on ollut erilainen. Vaikka olenkin töissä lähinnä eriläänlaisena ”museoavustajana”, olen kuluneen vuoden aikana mm. tehnyt näyttelytekstejä, työskennellyt museokaupassa, julkaissut somepäivityksiä, esitellyt näyttelyitä ja digitoinut vanhoja valokuvia. Museossa työskentely ei todellakaan ole pölyistä ja tylsää, vaikka valitettavasti niin joskus vielä ajatellaankin. Kohtaan päivittäin mielenkiintoisia ihmisiä maailman eri kolkista ja pääsen vaihtamaan heidän kanssaan ajatuksia historiasta, kulttuurista ja matkustelusta. On mielenkiintoista huomata, kuinka erilaisia ajatuksia minulla on Raumasta verratuna ihmisiin, jotka eivät ole koskaan aiemmin täällä käyneet. Olen jo niin tottunut Vanhaan Raumaan, että välillä unohdan sen olevan melko ainutlaatuinen alue.

Valmistun toivottavasti alle vuoden päästä filosofian maisteriksi ja tarkoitukseni on muuttaa pois Porista muualle. En tiedä mitä tulevaisuuteni tuo mukanaan, enkä edes sitä onko tulevaisuuteni museotyön parissa. Museossa työskentely on kuitenkin opettanut minulle sen, että kulttuuriala on unelmani ja aion nähdä sen eteen niin paljon vaivaa kuin se vain vaatii. Nykyinen työni on jo toteuttanut pienen palan unelmaani. Haluan kannustaa teistä jokaista seuraamaan unelmianne, välittämättä muiden mielipiteistä. Välillä niiden eteen on nähtävä enemmän vaivaa, mutta lopputulos on aina palkitseva. Opiskelkaa ja työskennelkää sellaisella alalla, jolla töihin herääminen ei tunnu ylitsepääsemättömältä. Voin sanoa, että se on mahtavin fiilis ikinä!

8 Comments

 1. Vastaa

  Melissa Laitakari

  27/07/2019

  Unelmien tavoittelu on kyllä hikistä puuhaa. Onnea paljon tiellesi ja toivottavasti unelma-ala on työllistävä ja saat paljon irti työstäsi 🙂

  • Vastaa

   NoraAdler

   29/07/2019

   Se on totta, välillä on itsekin tehnyt mieli luovuttaa. On kuitenkin tärkeä uskoa itseensä 🙂

 2. Vastaa

  Mira Rinne

  27/07/2019

  Kuulostaa mielenkiintoiselta polulta ja museo on varmasti huippuinspiroiva paikkanakin 🙂 Musta just tuollainen ilmapiiri, jossa hyväksytään sellaisenaan omine unelmineen ja kaikkineen on suunnaton etuoikeus (josta itsekin oon kiitollisena saanut nauttia) <3 Elämä on tosi lyhyt elämättömälle elämälle joten huippua, että Sulla on rohkeutta seurata unelmiasi -pidä toi asenne! <3

  • Vastaa

   NoraAdler

   29/07/2019

   Museossa saa valtavasti kokemusta monesta eri työtehtävästä ja tutustuu huippuihin ihmisiin. Unelmien seuraaminen on aina ollut itselleni tärkeeä, vaikka välillä myös hankalaa. Kiitos!

 3. Vastaa

  Mari

  28/07/2019

  Varmasti mielenkiintoinen uravalinta, onnea sille tielle ja unelmien seuraamiselle 🙂

  • Vastaa

   NoraAdler

   29/07/2019

   Kiitos!

 4. Vastaa

  tuulanneli

  29/07/2019

  Tremppiä unelma-alalle! Museo on varmasti mielenkiintoinen paikka työskennellä.

  • Vastaa

   NoraAdler

   29/07/2019

   Kiitos! Se on kyllä monipuolinen työpaikka 🙂

LEAVE A COMMENT